emaxpress
Възможно е страната ни да бъде санкционирана от Европейската комисия заради начина, по който са били раздавани европарите за медии при предишното правителство.

За това предупреди премиерът Бойко Борисов, който откри Шестата световна среща на българските медии, провеждаща се във Виена.

Той увери аудиторията, че в България медиите са 100% независими от държавата и от общините, но постави въпроса доколко зависими са те от собственици и спонсорите си.

Когато чуя една новина, аз вече знам какъв корпоративен интерес минава през нея, заяви Борисов, цитиран от БНР.

Още повече, по време на предизборната кампания имаше издания, които атакуваха мен и ГЕРБ по безобразен начин, каза още той. По думите му след това всички са очаквали реванш, но новото правителство е направило точно обратното - създало е пълен комфорт на медиите.

Борисов изтъкна, че в момента се работи за максималното използване на европейските пари за медиите. В тази връзка премиерът коментира, че това не само не се е правило при предишното правителство, ами и средствата за медии са били разпределяни за ПР-акции и рекламни агенции.

Отнасяме се с голямо внимание към това, което ще решите и ще предложите на срещата, към това, което ще коментирате тук, заяви още премиерът пред участниците във форума.

Откриването беше в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и нейният австрийския колега Михаел Хойпъл. То се състоя в Тържествената зала на двореца Хофбург в присъствието на повече от 150 журналисти, гости и официални лица, посочва БТА.