На официална церемония пред Паметника на Съветската армия бе отбелязан Денят на победата на Червената армия над Хитлеристка Германия във Великата отечествена война. Венци и цветя положиха извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров, аташето по въпросите на отбраната на Руската Федерация в Република България Виктор Авдеев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на Националния съвет на БСП Калоян Паргов, граждани и гости на града.

По улиците на столицата и на още над 30 града в страната премина и шествието на "Безсмъртния полк". В словото си руският посланик заяви, че най-важното сега е да не забравяме уроците от тази война и допълни, че не принадлежи към военното поколение.

В речта си Калоян Паргов, председател на Националния съвет на БСП заяви, че 9 май 1945 г. е дата с огромно историческо значение, ден на победата и ужаса на войните. "Благодарение на разума на Великите сили и тяхното обединение се победи Хитлеристка Германия", каза в словото си той и допълни, че България също има много голям принос в антифашистката борба.

Участниците от своя страна носиха портрети на своите предци, участвали в партизански движения и операции срещу Третия Райх. Развяваха се Съветски и Руски знамена, а участници в шествието носиха и портрети на Сталин, Ленин и Георги Димитров, напомняйки на по-старите жители на столицата, "усмихнатите лица" и от класните стаи до 1989 г.

Инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария и Абхазия.

Припомняме, че Акцията "Безсмъртен полк" се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-та годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града. "Безсмъртен полк" е обществена акция, която се провежда в Русия, напоследък и в някои други държави.

Акцията е проведена за пръв път в руския град Томск през 2012 г. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 - в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 15 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща.