10 години навършва Международната природозащитна инициатива Часът на Земята, като тази година той ще бъде седмица по-рано, съобщават от  WWF.

Символичното гасене на светлините ще бъде на 19 март от 20.30 до 21.30 часа. По този начин ще бъде отбелязана международната акция на WWF за опазване на природните ресурси и популяризиране на зелени инициативи.

От природозащитната организация отбелязват, че климатичните промени през тази година вече са факт. На дневен ред излиза въпросът как може да се справим с тях.

Светлините на знакови сгради и паметници на културата, като Триумфалната арка, Емпайър Стейт Билдинг и операта в Сидни на 19 март ще бъдат изгасени за час. От WWF призовават този момент да се превърне в отправна точка за действия и послания за справяне с климатичните промени.

Природозащитниците подчертават, че за 10 години Часът на Земята  се е превърнал в най-големия празник на природата. Над 170 държави и 7000 града миналата година са станали част от инициативата. Те са участвали не само с гасене на светлини, но и с реални действия за опазване на местните природни ресурси - реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения.