В България зоопарковете масово не отговарят на законовите изисквания. Ако трябваше да се прилага законодателството, то половината трябваше веднага да бъдат затворени, а другата половина щяха да отглеждат само зайчета и сърнички. Това заяви пред bTV Явор Гечев от "Четири лапи".

Той бе категоричен, че у нас няма експертност по отношение на дивите животни, която да може да предотврати проблемите в бъдеще.

Думите му са по повод двете лъвчета, родени в зоопарка в Благоевград, които са плод на близкородствена връзка - родителите са брат и сестра.

По думи на Гечев това е едно престъпно развъждане на лъвове, което обаче се случва редовно в нашите зоопаркове. Той обясни, че това е така, защото има пропуски в законодателството.

Разследват сигнал за жестокост към лъв в зоопарка в Разград

Разследват сигнал за жестокост към лъв в зоопарка в Разград

Животното било видимо болно, а зоокътът нямал договор за медицинско обслужване

Държавата реално не може да се намеси в политиките на зоопарка и в отношенията между зоопарковете, така че тези лъвчета бяха транспортирани в зоопарка във Варна по таен начин от Благоевград, защото никой в момента няма куража да признае, че в Благоевград няма условия да се отглеждат тези животни, заяви Гечев.

По негови думи във Варна условията не са кой знае колко по-добри, а лицензът, издаден от 2014 г. до 2019 г., е бил с един куп предписания основно по отношение отглеждането на хищниците. Въпреки че тези предписания не са били изпълнени, варненският зоопарк е получил втори лиценз през 2019 г. и сега евентуално говорят за ремонти.

Грижите и любовта са важни при отглеждането на тези животни, но това са животни, които със сигурност ще имат унаследени заболявания, защото са плод на близкородствена връзка и не са отглеждани от майка си, посочи Гечев.