Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за проявена жестокост към лъва Любо от зоологическата градина в града.

Разследването започва по сигнал от НПО за защита на животните в Лудогорието. Оттам са уведомили прокуратурата за състоянието на лъва Любо в разградския зоокът. Правозащитниците алармират, че мъжкото животно е видимо болно и има увредена лапа. Те твърдят и че договорът за медицинско обслужване на животните в зоопарка е изтекъл и така и не е бил продължен.

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за спасителния център "Фелида"

Лъвчетата Масуд и Терез заминават за спасителния център "Фелида"

Днес сутринта от Българска агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи

Ще бъдат изискани медицинските документи, а също ще се назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях. Ще бъдат изискани и документи от общината за установяване статута на зоологическата градина, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им.

Разследването на случая трябва да приключи до 2 месеца.

Припомняме, миналата година популярност доби и случаят с двете лъвчета Терез и Максуд от зоопарка в Пазарджик, които след редица протести в крайна сметка бяха изпратени в спасителен център в Холандия. В случая се намеси дори премиерът Бойко Борисов.