Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център "Фелида" в Холандия. Днес сутринта от Българска агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк в неделя, 4 февруари, в 10 ч., съобщават от От "Четири лапи" и "Дивите животни". 

Съдбата на двете малки лъвчета развълнува хиляди. Часове след раждането си в началото на септември миналата година, те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк. Бяха спасени единствено благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари. Благодарение на фондация "Дивите животни" лъвчетата бяха транспортирани и настанени в столичната ветеринарна клиника "Добро хрумване", където останаха за лечение и отглеждане до намирането на спасителен център, готов да поеме грижите за тях.

През ноември "Четири лапи" изяви готовност да осигури грижи за Терез и Масуд в своя спасителен център "Фелида" в Холандия и за целта сключи споразумение с разградския кмет. Само месец по-късно обаче кметът предложи на общинския съвет да гласува да дари животинчетата на зоопарка в Пазарджик, който до този момент няма опит в отглеждането на лъвове. След като общинският съвет гласува това решение, последва протест на защитници на животните в София с настояване институциите да се намесят и да осигурят заминаването на лъвчетата за холандския спасителен център.

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Кметът на Пазарджик покани "Четири лапи" заедно да гледат Терез и Масуд

Градът е готов да наеми и специалисти

Ангажимент това да се случи поеха Министър-председателят Борисов и Министърът на околната среда и водите Димов. Това обаче не се случи и преди седмица Общинският съвет в Разград потвърди решението си двете лъвчета да заминат в Пазарджик, което породи масово недоволство в социалните мрежи. На състояла се във вторник среща с представители на "Четири лапи" и "Дивите животни" премиерът Борисов пое ангажимент случаят да има разрешение в най-скоро време предвид нестабилното състояние на Терез и Масуд и липсата на подходящи условия за отглеждането им у нас.

При пълен медицински преглед, извършен на 27 януари, беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса - отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение на проблема от тесни специалисти, а при липса на подобрение - и с извършване на операция. Прегледът на двете лъвчета беше извършен от д-р Марк Йолкел, който пристигна за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни "Лайбниц" и от специалистите от "Централна ветеринарна клиника" в София, която е и с най-голям опит при лечението големи котки в България.

Здравословните проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора - на първо място е фактът, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко.

Рискът този тип животни да не оживеят в първите дни и дори месеци след раждането е огромен. Така Терез и Масуд загубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от специализирани грижи и постоянно наблюдение, защото рискът за здравето им остава огромен. Виждаме това при настоящето състояние на Терез.

Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд

Димов с вързани ръце - Пазарджик имал условия за лъвчетата Терез и Масуд

Нов протест срещу преместването на лъвчетата Терез и Масуд в Пазарджик

В спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Те също така ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м., което също е съответно средово обогатено спрямо нуждите им.

На животните ще се даде време да се адаптират към новата среда - около 14 дни, като през това време ще бъдат наблюдавани постоянно. Предвижда се още един пълен медицински преглед като здравослвоното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите в Института "Лайбниц" в Берлин. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа. След като двете лъвчета пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с много по-голяма външна площ.

"Фелида" е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 6 тигъра. Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ. Идеята е "Фелида" да бъде само транзитен център за стабилизиране на здравословното състояние на големите котки преди те да поемат пътя към своя постоянен дом в среда максимално близка до естествената им в Африка.

За всяко животно във Фелида са изготвени индивидуална програма - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им. В случай, че здравословното състояние на животните не позволява те да бъдат транспортирани заради риск за живота им, те остават на постоянно отглеждане в центъра. За да се гарантира максимално спокойствието на животните, "Фелида" не е отворен за свободни посещения. Постоянно за големите котки се грижат 4-ма професионални гледачи с необходимото образование и опит.

След период от 1-2 години във "Фелида" и в случай, че състоянието на Масуд и Терез позволи, целта е тяхната крайна дестинация да бъде един от най-големите спасителни центрове за големи котки в Южна Африка - Лайънсрок. В него има над 100 спасени големи котки от различни краища на света. Очаква се тази пролет там да бъдат приютени лъвът Симба, спасен от "Четири лапи" от зоопарка в Мосул и лъвът Саид, спасен от организацията от увеселителен парк край Алепо.

От "Четири лапи" и "Дивите животни" изказват благодарността си на всички, проявили съпричастност към съдбата на двете лъвчета и канят приятелите на Масуд и Терез на тяхното изпращане в неделя в 10 ч. в Зоопарк София, източен вход.