Столична община стартира нова акция, по време на която ще се кастрират и обработват безстопанствени домашни кучета от циганските квартали на София, съседни общини и домашни кучета, чиито собственици нямат финансовата възможност да се погрижат за тях.

Проектът се реализира съвместно с неправителствени организации, обяви по време на пресконференция в Столична община ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска.

Тя посочи, че при последното преброяване от миналата година е станало ясно, че безстопанствените кучета в столицата са около 9 хил. Някои от тях създават проблеми и са много агресивни, а 20% от тях не са кастрирани и размножаването им продължава. Много сериозен е проблемът с безстопанствените кучета на територията на кварталите с преобладаващо циганско население.

От СО разчитат, че една добра информационна кампания ще помогне за решаване на проблема. Всеки гражданин може доброволно и напълно безплатно да заведе кучето си в най-близкия приют, където ще му бъде поставен чип, ще бъде обезпаразитено, ваксинирано, кастрирано и ще се издаде паспорт.

От 1 април всеки стопанин безплатно ще може да сложи чип на четириногия любимец. От СО са осигурили за целта 5 хил. чипа, като всеки един от тях е на стойност 7 лв. Целта на чипирането на животните е да се следи дали те са агресивни и да бъдат откривани по-лесно, ако стопаните им ги изгубят.

Общо шест са приютите за кучета на територията на столицата с капацитет около 950 животни.

Общината предвижда изграждане на няколко нови приюта в кварталите Подуяне, Кремиковци, Надежда, Младост и Искър, с което капацитетът за бездомни животни ще се увеличи. В най-напреднала фаза е изграждането на приют в квартал „Подуяне". За да спестят средства от СО са предвидили постройките да бъдат леки, сглобяеми конструкции, което ще осигури и по-добрата мобилност при нужда.

Според промени в наредба на СО от миналата година, първата година не се заплаща такса „куче".По този начин ще бъдат спазени всички законови изисквания, посочи Бояджийска.

От такса „куче" за миналата година столична община са събрали 107 хил. лв.

Стана ясно, че голям процент от всички кучета на територията на СО не са регистрирани. С подкрепата на неправителствените организации „4 лапи", „Екоравновесие" и др. от април миналата година до сега над 500 кучета са били осиновени, като повечето от домашните любимци са намерили собственици в чужбина. Целта на проекта е през следващите 2-3 години значително да бъде намалена популацията на бездомни и безстопанствени кучета на територията на София.

Представители от „Екоравновесие" посочиха, че в квартал „Христо Ботев" за последните 2 дни са заловени и кастрирани 35 кучета. На ден могат да бъдат оперирани около 20-24 животни.

Мария Бояджийска уточни, че за този проект общината не разполага с допълнителен бюджет и не отделя средства. 6-те екипа на „Екоравновесие" се финансират от организацията като бюджетът им е същият като миналата година - 1,3 млн. лв. До края на месец март екипите ще обходят още кварталите „Факултета", „Филиповци" и „Захарна фабрика".

Мария Бояджийска посочи, че няма база данни, в която да се регистрира точният брой на домашните кучета, тъй като повечето от стопаните не ги регистрират и не плащат данъци.

Мария Бояджийска посочи, че подходът на общината е като във всички други европейски страни и допълни, че отношението към животните е напълно хуманно. Кучетата, прибрани за обработване в приютите, ще бъдат връщани на местата, от които са взети. Няма да се връщат обаче агресивни кучета.

Междувременно от СО и НПО обявиха, че непрекъснато има проверки по парковете за спазване на законодателството, като проверките са съобразени с обичайното време за разхождане на домашни любимци. До 500 лв. стигат санкциите за стопаните, ако контролните органи установят нарушения.