Реалната пролет вероятно ще започне в края на тази седмица, поне засега такива са прогнозите. Събота-неделя ще започне затопляне, което ще продължи и през следващата седмица. Това каза проф. д-р Христомир Брънзов, генерален директор на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Когато и през нощта температурите са положителни - около 3-4 градуса, през деня - 15-17, логично е снегът да започне да се стопява.

Световният ден на метеорологията се отбелязва на 23 март от 60 години насам. Световната метеорологичната организация е създадена през 1950 г. в новия си формат, тя е доста по-стара.

Времето е Божа работа, затова НИМХ да мине към Светия синод, шегува се БАН

Времето е Божа работа, затова НИМХ да мине към Светия синод, шегува се БАН

Проф. Брънзов имал три фирми, свързани с работата на НИМХ

В България има около 300 - 400 души действащи метеоролози. А професионални метеоролози има не само в НИМХ, а в редица сродни организации като военни, Изпълнителната агенция "Борба с градушките" и Ръководство въздушно движение.

От 2019 г. Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е към Министерството на образованието и науката. За пръв път са получили пари за изчислителни машини и прибори. Може би останахме единствената страна в Европа, където хидрометеорологичната служба е с ниска степен на автоматизация.

Сега наблюдател взима пробата, измерва колко валеж е валял, попълва дневник и диктува чрез джиесем и тази информация получаваме.

Метеоролозите: БАН обсебва базата ни

Метеоролозите: БАН обсебва базата ни

Имотите са държавни и предоставени за целево ползване на НИМХ

Сега имаме средства за работа, очакваме от тази година да стигнем средната работна заплата за обществения сектор. От тази година осигуриха средства нашите учени да получават стартови заплати както в университетите.

По думите на проф. д-р Христомир Брънзов сегашното нормализиране на заплатите е дало шанс на някои метеоролози да се върнат отново в института, независимо, че напускат по-добре платена работа.

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Държавата готова да се намеси в спора между БАН и метеоролозите

Борисов не може да остави и държавата да е заложник на тези процеси