Българска академия на науките има претенции към имоти, които са предоставени от държавата за целево ползване от Националния институт по хидрология и метеорология. Това съобщи за news.bg Милена Миленкова, директор Финансова, стопанска и административна дейност към НИМХ.

"Става ясно, че БАН ще се опита в момента да вземе от имотите, които се числят в баланса на НИМХ, за да ги прехвърлят в новия институт, заяви Миленкова.

Държавата е предоставила целево имотите на хидро-метеорологичната си служба, като навсякъде в основание за издаване на място за държавна собственост, документите на БАН се посочват като актове за държавна собственост, обясни Миленкова. Това прави собствеността държавна.

БАН и НИМХ се разбраха

БАН и НИМХ се разбраха

МОН е гарант за изпълнението, няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите

В понеделник на Общото събрание на БАН е взето решение за създаване на нов институт, който да замести НИМХ в академичната структура, след като НИМХ бе решено да се отдели. По данни на Миленкова девет души от хидро-метеорологичния институт са изявили желание да останат да работят в БАН - това е по-малко от 1% от щатните служители на института 724. Реално заетите в НИМХ са около 1280. Новоучреденият институт към БАН ще работи с 44 души.

"Деветте човека, които остават от НИМХ в БАН, ще бъдат разположени в 65 имота на територията на страната. Ще ги клонират ли тези хора", гневи се Миленкова.

Въпреки сериозния дисбаланс и микродейността, която се предвижда в БАН, по думите на Миленкова, от Академията имат претенции към няколко сгради. Дори и адресът, на който се регистрира новият институтът е бул. "Цариградско шосе" 66 - това е сградата, където се помещава НИМХ. Претенции от БАН са предявили и към сгради в Ахтопол, където са разположени ракетни бази, изтъкна финансовият директор.

БАН не дава развод на НИМХ
Обновена

БАН не дава развод на НИМХ

БАН не са изпълнили ангажиментите си към НИМХ според Вълчев

Според Миленкова е напълно неразумно и невъзможно материалната база на НИМХ да се прехвърля към Министерство на образованието и науката поетапно, както бе обявено при решението за отделяне на структурата.
"Какво значи поетапно прехвърляне на компютрите или машините, с които работим или измервателните станции? Няма как да е поетапно", обясни Миленкова.

В една объркана организация като БАН няма как НИМХ да функционира нормално, защото е оперативна структура, която работи непрекъснато, коментира още тя.

Тя подчерта, че институтът никога не е получавал субсидии от българската държава, за да поддържа имотите си.

"Никога няма да се предадем", категорична беше Миленкова. "Няма как да оставим някой да заграбва, да ни пречи", допълни тя. По думите й, от БАН се опитват да саботират решенията на държавата и дейността на института. "Това е едно затворено феодално общество, което смята, че няма наука извън БАН", отсече Миленкова.

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

Метеоролозите настояват: БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи

НИМХ винаги е бил хронично недофинансиран

"Вместо да се съсредоточим в работата си, ние водим абсолютно безсмислени битки и трябва да защитаваме имуществото на института, защото някой иска да сложи ръка и на това".

За Миленкова не е ясно каква е точната цел на Академията и как тя ще използва материалната база.

От пресцентъра на Министерство на образованието и науката заявиха за news.bg, че към момента се обсъжда позиция на Министерството. Очаква се реакция на министър Вълчев по казуса.

Вълчев: Преминаването на НИМХ към МОН няма да ощети БАН

Вълчев: Преминаването на НИМХ към МОН няма да ощети БАН

След по-ранните обвинения, че Академията търси конфронтащия с Министерството

Припомняме думите на просветния министър Красимир Вълчев, който определи действията на БАН като политически мотивирани и че Академията, според него, търси конфронтация с държавата. Изказването си той направи, след като от ръководството на БАН заявиха, че са налице противоконституционни параграфи в Бюджет 2019. Според Вълчев не трябва да се говори за национализация на собствеността на научната организация, защото тя не е приватизирана.

Преди два месеца бе взето решение за отделянето на НИМХ от БАН, след като метеоролозите излизаха не веднъж на протест и заплашиха със спиране на работата, заради системно недофинансиране и неглижиране от страна на ръководството на Академията. След разговори бе взето решение НИМХ да премине под шапката на МОН. Още тогава от БАН обявиха намерението си да създадат ново звено и започнаха инвентаризация на имуществото на института със заявката, че голяма част от него е собственост на Академията. Изненадваща беше и смяната на директора на НИМХ, която се осъществи именно в този преходен период.

Няма да има промяна в бюджета на НИМХ за тази година

Няма да има промяна в бюджета на НИМХ за тази година

Новият шеф Пламен Нинов се надява това да е началото на края на кризата