Дали българското общество може да разчита на нашите университети, запита образователният министър Красимир Велчев на форума в Софийския университет, посветен на неравенствата в държавните висши училища по доходи, количество и качество.

На този модел на икономическо развитие ни трябва висше училище. Въпросът не е "дайте ни, защото ни се дължи", а дайте ни, защото ние можем да разчитаме на нас - висшите училища като общество, каза Вълчев. 

Не в строителство, не в зали, а в човешки ресурс са нужни инвестиции

Не в строителство, не в зали, а в човешки ресурс са нужни инвестиции

От 2020 г. 60% от парите за висшето образование се определят от качеството

Регламентираме крайно затворен модел на академично самоуправление, крайна либерализация на приема и постигнахме нежелани резултати. Стигнахме до там да има нерационално търсене на висше образование, 80% прием. Висшите училища отговорихте с предлагане на тези професионални направления - в стопанските, социалните и правните науки. 16 държавни висши училища обучават в направление Икономика от 26 общи, 16 са държавните, заяви министър Вълчев.

"Стопанската академия сега правилно реве - нямат пари, но помагаха при откриване на професионалните направления. Репутацията е най-важното нещо в дългосрочен план", каза просветният министър.

Според него причината е, че някога на одитните доклади е гледано иронично. Справедлив ли е този модел на академично самоуправление към обществото, запита той и даде пример с Полша, където двете най-големи висши училища ще се обединят. Целта им е да влязат в първите 300 най-рейтингови училища. 

Над 1700 лв. е средната заплата в университетите, твърди Вълчев

Над 1700 лв. е средната заплата в университетите, твърди Вълчев

Във ВУЗ-овете доминирали рентиерските модели на заплащане

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обясни, че очакването че ще постигне нещо значимо без повече без финансиране, е откъснато от реалността.

Софийският университет е между 700 и 800 по рейтинг в световните класации. 1 млрд. щ.д. е най-ниското финансиране за университетите, които са на челно място, обясни проф. Герджиков.

Просветният министър запита реторично представителите на Софийския университет дали са готови да се обединят с УНСС или с някой друг университет. Има законово основание, което позволява финансиране, каза Вълчев.

"Покажете, че може да потиснете синдрома за самодостатъчност, че мислите за развитие, отговорни сте за развитието. Покажете, че искате да поддържате статут", призова министърът. 

Румен Радев: Истинските дворци на България са училищата, университетите и академиите

Румен Радев: Истинските дворци на България са училищата, университетите и академиите

Държавният глава призова да пазим това неоценимо богатство

Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова заяви, че често в университета се налага преподавателите да компенсират уменията и знанията от средното училище.

Какво правим, за да задържим знаещите и можещите в нашите университети. В последните 2-3 години има тенденция за завръщане на младите хора, които се обучават и се връщат тук, за да работят на нашия пазар, допълни Дамянова.