Националната художествена галерия - НХГ в столицата получи дарение от 1 милион и 840 хиляди лева, завещани от българката Маргарита Занеф, починала в Австралия през 2016 година. Получените средствата ще се използват за закупуване на нови произведения на изкуството, в която към момента има 41 хиляди експоната, съобщава БНТ.

"Крайната цел е обогатяване на националната колекция за днешните и за бъдещите поколения - това е мисията на всеки един музей. Госпожа Занеф ще продължи да живее чрез колекцията, която ние ще създадем, благодарение на щедрото ѝ дарение. Нейният жест е един изключително щедър, жест в подкрепа на българската култура и изкуство", коментира директорът на НХГ Слава Иванова.

Българка от Австралия завеща 1.84 млн. лв. на Националната художествена галерия

Българка от Австралия завеща 1.84 млн. лв. на Националната художествена галерия

Родената в България Маргарита Занеф...

Информацията за дарението е от австралийска кантора, а самата дарителката Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на миналия век със сина и съпруга си. По думите на адвокат от кантората, Занеф е била голям почитател на изкуството и е съзнавала значението му за обществото. Съпругът и синът на българката също са починали.

"Това е първият български музей, който получава такава огромна сума за дарение. Средствата са вече на лице. От нас се очаква с тях да предприемем смислени стъпки с визия за бъдещето", коментира Слава Иванова.