Няма да се затварят пистите в Банско, обяви екоминистър Нона Караджова минути след края на редовното заседание на МС.

Това е абсурден договор във всичките му клаузи, включително и в санкционните, коментира тя и посочи, че двете страни по договора „са сложили големите карти на масата и спорят".

Тя посочи, че ведомството ще поиска преразглеждане на договора с Юлен, както и уточняване на техническите параметри. По думите й разговорите с фирмата вече са започнали и трябва да се установи точно колко е незаконно затроената площ.

Караджова изрази надежда да се стигне до консенсусно решение, но ако с Юлен не се споразумеят в срок от един месец, министерството ще търси решение на въпроса по съдебен път.

На въпрос дали все още предвиждат да бъдат направени промени в законодателството министърът каза: „Да видим дали ще се договорим, закони лесно се променят."

Припомняме, решението за промяна на закона, с което според неправителствените организации ще се узаконят нарушенията на концесионера на ски пистите, предизвика редица протести през последните месеци.

През 2000 г. е изготвена оценка за въздействие върху околната среда при изграждане на ски зона Банско. Решението за изграждане на нови съоръжения и ски писти се обжалва в съда. Подписаният концесионен договор вече е очертал пунктуално одобрените с оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) ски съоръжения и ски писти с площ от 99.5 хектара. Според еколози обаче постепенно „ски зоната се надува като грахово зърно във вода - полузаконно и законно." По думите им в решението от 2000 година е записано, че ски пистата трябва да е широка 30 метра, но всеки може да провери, че тя е широка 130 - 140 метра. Същото важи и за голяма част от другите съоръжения.