Дъщеря ми е обект на институционален тормоз. Приведена е насила мярка за полицейска закрила без моето знание. Това заяви майката Антоанета Рачинска на пресконференция в БТА.

Вече девети ден не знам къде е детето ми, оплака се Рачинска.

До 19 юни тази година 7-годишното дете е било настанено в защитена среда в Кризисен център за лица в Силистра, където с нея са работили психолози и социални работници. От задържането на детето и настаняването му на друго място до момента - вече седмица след това, майката, която не е лишена от родителски права, няма преки сведения и контакт с детето.

Гражданите срещу Стратегията за детето протестират срещу всичко
Обновена

Гражданите срещу Стратегията за детето протестират срещу всичко

Искат държавна политика за семейството, а не на детето

Срещу бащата на детето е заведено дело за педофилия, а малкото момиче е живяло в страх да не бъде открита от него, посочи Рачинска. Според нея тези действия представляват сериозни нарушения на правата на детето и лични човешки права. Детето ми е лишено от правото на личен контакт с мен, не е изслушано и мнението му не е зачетено, подчерта Рачинска.

Детето е взето с висока температура, без личен багаж след посещение на лекар в болница Токуда. Според майката детето умишлено е било взето от Кризисния център в нейно отсъствие и тя не е уведомена, въпреки че по закон се изисква най-близкия човек на детето да бъде информиран. Извършена е произволна и незаконна намеса в личния живот на детето, като не му е осигурена закрила по закон срещу тази намеса, каза още тя.

Този случай се развива на фона на зачестилите в последно време силови мерки на държавата за отделяне на деца от техните майки, без да се взема предвид мнението на децата в съдебните и административни процедури. Жените и децата, често жертви на насилие, биват тормозени и от държавните институции според управителя на Център за джендър изследвания Геновева Тишева.

Шефката на Агенцията за децата: Ние не крадем деца

Шефката на Агенцията за децата: Ние не крадем деца

Нямало да се отнемат права на родители

Рачинска моли незаконните актове на полицията да бъдат отменени и детето да бъде върнато в Кризисния център в Силистра или да бъде настанено при най-близките си роднини.

Рачинска изрази възмущение, че детето й на практика е поставена в риск от самата държава, която претендира, че е закрилник на децата. Майката се безпокои, че предвид тромавите административни процедури и изолацията, това ще окаже сериозни травми на детето й. Антоанета Рачинска е готова да се обърне и към международни органи и институции.

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен
Обновена

Проектът за Национална стратегия за детето е оттеглен

По него не се работи, увери Бисер Петков