Дали защото е предизборна кампания, този документ не успя, а беше подписан с такова желание, каза през сълзи заместник-председателят на Агенция за закрила на детето Елеонора Лилова. "Ние не крадем деца", категорична беше тя. Няма да допуснем да се отнемат деца от семействата просто с едно позвъняване на вратата.

На брифинг в Министерство на труда и социалната политика бе изпълнено желанието на Борисов социалният министър Бисер Петков сутрин, обед и вечер да обяснява, че няма Стратегия за детето.

Лилова заяви, че е по-важно как ние осигуряваме настоящето и бъдещето на нашите деца, но не сме добър пример с това, когато се дезинформираме едни други, каза още тя.

По думите ѝ с това недоверие към професионалистите нито даваме добър пример на децата си, нито помагаме на себе си. Тя призова за баланс в отношенията и мислите.

"Няма да се отнемат права на родители, както и няма да се противопоставят правата на децата срещу тези на родителите", обеща Лилова.

Родители протестират изобщо срещу Стратегия за детето, искат среща с президента

Родители протестират изобщо срещу Стратегия за детето, искат среща с президента

Те обаче не могат да посочат кои текстове от Стратегията ги притесняват

Социалният министър Бисер Петков не знае кой стои зад организираните протести срещу Стратегията за детето. "Надявам се, че основата им е родителското чувство, което се смята за застрашено." Проектът на Стратегията няма как да продължи в този вид, затова и работата по него е спряна, а и няма как да се наложи, когато за обществото е неприемливо, подчерта Петков.

След като стратегията за детето бе замразена, в публичното пространство се изказва тезата, че някои положения от въпросния документ вече са прокарани в други закони. Това също бе опровергано от Бисер Петков. За да се твърди това, би трябвало да се познава добре законодателството в областта на закрилата на детето.

По думите му тези норми, за които се твърди, че са въведени от Стратегията за детето, съществуват вече от години.

Протести срещу Стратегия за детето в цялата страна

Протести срещу Стратегия за детето в цялата страна

Те бяха организирани в социалните мрежи

"Не се дават допълнителни права и правомощия на социалните работници да се наместват и принудително да отнемат деца от техните семейства", категорично отсече Петков.

Той уточни, че направените промени целят да се усъвършенстват мерките за координиране между различните институции за превенцията на изоставени деца и тяхната реинтеграция в обществото.

В Закона за закрила на детето са разписани и мерки при изоставени деца с увреждания. По никакъв начин обаче промените в законите не дават допълнителна права на социалните работници, а служат за превенция на риска от изоставяне на деца.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Възложил на социалния министър да обяснява, че такава стратегия няма

По обвинението за сумата от 260 милиона Бисер Петков обясни, че това е сума, която чрез държавни трансфери се насочва към общини за делегиране на социални дейности. Средствата са възложени на частни доставчици на социални услуги, а с 260 милиона лева се обхващат всички услуги, като преобладават тези за възрастни лица. "Затова тезата, че с тези средства се финансират НПО-та е несъстоятелна", допълни Петков.

Според него са налице съмнения по отношение провежданата политика на деинституционализация, затова трябва да се въведе повече яснота.

На брифинга бяха изнесени данни от Агенцията за социално подпомагане:

Според АСП 1733 са изоставените деца за 2017 година. Към края на 2018 те са около 1200. Изведени от семействата са общо 731 деца, а около 800 са настанени в социални домове.

Припомняме, че по-рано днес родители от фейсбук групата "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 - 2030" заявиха, че отнетите от семейства деца са около 2000 на година. Те подчертаха, че Стратегията за детето е изцяло притеснителна, но не успяха да посочат конректни текстове, които ги обезпокояват. 

Преди това пък премиерът Бойко Борисов заяви в Министерски съвет, че такава Стратегия за детето няма и в тази връзка в възложил на министъра сутрин, обед и вечер да обяснява, че тя не съществува. 

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"