Цялата стратегия за детето е притеснителна. Това заяви на пресконференция в БТА Савина Хаджийска, един от организаторите на фейсбук групата "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 - 2030".

На въпрос на News.bg кои точно членове от стратегия ги притесняват, тя не можа да посочи конкретни текстове. Това, което се изкарвало на преден план била бедността. 

Организаторите заявиха, че са готови за среща с президента и премиера за обсъждане на Стратегията, но отказват да се срещнат с бивша председателка на ДАЗД, която няколко пъти ги канила на среща с омбудсмана. 

На въпрос на news.bg колко е броят на отнетите деца в България от службите, организаторите посочиха около 2000 деца на година.

В тази връзка news.bg очаква отговор от ДАЗД за броя на изведените от семейството деца в България, а също така и за броя на изоставените деца в страната.

Ясна позиция на правителството за Стратегията за детето, искат от НМД

Ясна позиция на правителството за Стратегията за детето, искат от НМД

Българските родители да бъдат критично мислещи граждани

Хаджийска изтъкна, че имат готов текст за нова стратегия, който ще бъде представен на среща с институциите.

"Ако искат да защитят този проект трябва да покажат лицата си. Така и не разбрахме кой е авторът на стратегията", посочи още тя.

По думите ѝ дори премиерът Бойко Борисов не се е изправил доблестно и не е заявил, че спира стратегията.

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Борисов: Национална стратегия за детето няма

Възложил на социалния министър да обяснява, че такава стратегия няма

Христо Лафчиев от организаторите на протестите срещу Стратегията за детето, подчерта, че проблемът е на законодателно ниво.

Царят казва няма стратегия, падарят казва - да се обсъдят промените до 30 май, отбеляза Лафчиев. В тази връзка Хаджийска добави, че няма как да се променя нещо, което изначално е грешно.

По думите на Христо Лафчиев стратегията е официално спряна, но залегналите промени в законодателството са вече прокарани.

Двамата организатори се обединиха около мнението, че "стратегията се вкарва по масата чрез прокарване на закони".

Шефката на Агенцията за децата: Ние не крадем деца

Шефката на Агенцията за децата: Ние не крадем деца

Нямало да се отнемат права на родители

По време на пресконференцията беше засегнат въпросът с финансирането на НПО-тата.

Христо Лафчиев посочи, че бюджетът за социални услуги е станал 260 млн. лв., които били разпределяни между избрани НПО-та. След като проверили отчетите на част от организации са установили, ако на сайта на организациите няма сътрудничество с Отворено общество, Фондация ОУК и Норвежки (ЕИП) финансов механизъм, други НПО-та нямат държавно финансиране. Като примери Лафчиев даде Асоциация за детско развитие ‚Член 24", Фондация "Бащи за отговорно родителство" и др.

"Трябва да напишем на сайта си, че успешната формула за българско държавно финансиране е партньорство с Отворено общество, Фондация ОУК и Норвежки (ЕИП) финансов механизъм", подчерта още Лафчиев.

Той запита каква е връзката на българското държавно финансиране с три чужди организации, но изглеждало, че българската поговорка "който плаща парите, той поръчва музиката" е може би най-съществена за този процес.

По думите му всички организации, които получат финансиране подкрепят Истанбулската конвенция и детските съдилища от Стратегията за детето и ги припознават като свои каузи.

В тази връзка Лафчиев запита дали това не е дискриминация спрямо другите неправителствени организации и какви са условията за получаване на пари за делегирана държавна дейност.

Организаторите обявиха още, че излизат на голям софийски протест на 19-ти май и на национален на 21-ви.

Те се обявиха и в подкрепа на протеста на медицинските сестри.

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"

Припомняме, че родители организираха протести в София, Пловдив и Варна с искане за цялостна отмяна на Националната стратегия за детето.

От ВМРО се обявиха категорично против стратегията, а от СДС я определиха като папагалско налагане на европейски опит.

Ангел Джамбазки пък откривал много подводни камъни в Стратегията за детето.

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

По думите на активистите недоволството не е политическо мотивирано