От Национална мрежа за децата настояват за ясна позиция от българското правителство за овладяване на изкуствено раздухваната истерия около Стратегията за детето. Те подозират, че гневът се разпалва от определени политически сили, но не ги назовават.

В открито писмо до българските родители и семейства те признават, че истерията около новите документи, които засягат отглеждането и развитието на децата, започва да застрашава обществената сигурност.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

"В последните дни страната ни е изправена пред една наистина истерична ситуация. В социалните медии се води война и родители се изправят срещу родители, за да бранят децата си от несъществуващи демони, които ще им вземат децата и ще ги изнасят в чужбина. Спори се да си бием ли децата и как така ще ни забраняват "символичното пошляпване" и "дисциплиниращия шамар" - така ни отнемат авторитета на родители.

Поставя се под съмнение патронажната грижа, защото била начин да следят семействата и да набелязват бели деца за продан в чужбина", пише в писмото от неправителствената организация.

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

Граждани на протест срещу заобиколно приемане на Стратегията за детето

По думите на активистите недоволството не е политическо мотивирано

От Национална мрежа за децата признават, че този гняв се излива не върху политиците, а върху малкото останали хора в подкрепящите професии, които и без това са доведени до ръба - социални работници, учители, психолози, здравни медиатори.

Осъзнаваме ли всъщност, че държавата, това не са политиците, а това сме всички ние гражданите и общественият договор, който следваме, за да живеем заедно, питат реторично родители и хора, ангажирани с добруването на децата.

В писмото си те признават, че не винаги институциите, ангажирани с опазване правата на децата работят добре, но ролята ни като граждани е да участваме в процеса на подобряване на тези обществени услуги и на законите. Изискването от институциите става с конкретни предложения и с конкретна работа, с посочване на конкретни параграфи от документите, които не подкрепяме, обясняват от Национална мрежа за децата.

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Социалното министерство опровергава фалшиви новини за отнемането на деца

Спряно е разработването на Национална стратегия за детето

Твърде обезпокоително е, че държавните институции, които са автори на този документ, мълчат и удобно оставят родителите да влизат в схватка помежду си. Премиерът оттегли стратегията. Никой от хората на високи държавни позиции, с малки изключения и твърде вяло, не излезе да обясни на притеснените хора каква е тази Стратегия, защо се подготвя и какво предвижда тя. Въвежда ли някакви промени и какви. Това нормално ли е, питат от неправителствената организация.

Те призовават българските политици да излязат и да говорят открито подкрепят ли Националната стратегия за детето, подкрепят ли ценностите в нея или не, ангажират ли се да провеждат политики в помощ и подкрепа на родителството.

Ние като избиратели искаме отговори от вас, за да гласуваме информирано, завършва писмото от Националната мрежа за децата.

Те призовават българските родители да бъдат критично мислещи граждани, а не пасивен електорат, който се води от евтина пропаганда.

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Социалното министерство защитава Националната стратегия за децата

Родителите най-добре знаят от какво има нужда тяхното дете, но без "шамарената фабрика"

Припомняме, за събота, 11 май, се планират поредните протести срещу Стратегията за детето в над 20 града на страната.