Държавата ще издирва роднини да гледат децата, чиито родители са болни, пише "24 часа". Като резервен вариант са приемни семейства и социален дом.

Самотни родители, както и родители на деца без баба и дядо са притеснени какво ще стане с децата им, ако те се разболеят.

Жена, която работи като продавач и сама отглежда 13-годишното си дете, казва, че в работата й са взети мерки, но въпреки това е притеснена. Тя е продавачка в магазин за хранителни стоки. Вече е използвала целия си платен отпуск заради неучебните дни и в момента се налага да работи. Родителите й са в друг град. Те биха се грижили за детето, но не е ясно дали ще могат да дойдат до София да го вземат.

Според сценарий, разработен от социалното министерство, се предвижда баби, лели и други роднини да бъдат търсени да се грижат за деца, чиито родители бъдат приети в болница заради коронавируса. Ако детето бъде поето от роднини, държавата може да ги подпомогне финансово.

Ако не бъдат открити роднини децата с болни родители ще се настанявано временно в приемно семейство или социален дом.

Държавата е проверила и обучения на социалните услуги да приемат деца, които трябва да са под карантина. Установено е, че част от услугите и екипите са в готовност да осигурят условия при възникване на необходимост от карантина.

В тази ситуация и родители и деца могат да получат безплатна психологическа подкрепа на тел. 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето.