Министерството на земеделието, храните и горите ще предложи законови промени, за да може държавата да подпомогне финансово ловците за изпълнение на мерките в борбата с африканската чума по свинете, съобщава БНР. Това заяви заместник-министър Атанас Добрев на среща с ловни дружинки от страната преди откриването на сезона за групов лов на дива свиня.

Сред предложенията е таксата от стопанисване, която влиза в републиканския бюджет, да остава в ловните сдружения, така че те да могат да изпълняват наложените мерки за борба с болестта.

Таксата за стопанисване е в размер на 2 млн. лв. Работна група ще прецени дали тези средства ще са достатъчни.

Ловци заплашват с протести заради мерките за чумата по свинете

Ловци заплашват с протести заради мерките за чумата по свинете

Искат преразглеждане на ограниченията за лов

Добрев посочи, че до дни ще се разбере и дали забраната за лов в заразените с чума райони ще отпадне, както и по какъв начин ще бъдат смекчени наложените ограничения, заради които ловците заплашиха с протести.

Държавата и ловците трябва да се разберат, налагането единствено на забрани и задължения от страна на държавата не е работещ подход, категоричен беше председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев. Според него трябва да се намери баланс, така че изискванията да се спазват, но и да не се налагат подобни императивни забрани, които няма как да се контролират.

Добрев все пак подчерта, че не може без ограничения. Той призова ловците в инфектираните зони за търпение. По негови думи до дни те щели да разберат какво значат обещаните "по-меки мерки" към тях.

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Ловци предупреждават за погрешни мерки срещу чумата по свинете

Забраната на лова щяла да увеличи заразата