Държавната агенция за закрила на детето категорично отрича слуховете, че ще отнема деца от училищата.

В своя официална позиция от Агенцията подчертават, че нямат назначени социални работници, които да работят пряко с деца, а разполагат само с 66 служители в шест града в страната - София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.

Те посочват и че отделите за закрила на детето, в които работят социални работници, са към Дирекциите "Социално подпомагане", които са на 147 места в страната.

В последните месеци се разпространяват неверни твърдения, че в страната се въвеждат нови политики за отнемане на деца от родителите им, посочват от ДАЗД, подчертавайки, че според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата.

Училищата инструктирани да очакват провокации

Училищата инструктирани да очакват провокации

Става въпрос за престъпна злоупотреба със страхове на родители, заяви Вълчев

Те уточняват, че социалните работници се намесват само в ситуации, когато детето се нуждае от закрила заради престъпни действия и експлоатация.

В позицията на ДАЗД се посочва и че при установяване на нарушения в дирекциите "Социално подпомагане", Агенцията може да издава задължителни предписания към тях.

Тъй като в Държавната агенция за закрила на детето не работят (и никога не са работили) социални работници, ДАЗД не може (и никога не е могла) да предприема мерки за извеждане на дете от неговото семейство, категорични са от Агенцията. Те посочват, че всеки, който има притеснения за неправомерни действия от страна на служителите от институции или организации, работещи с деца, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето за проверка на дейността им.

Според ДАЗД е крайно време да се спрат манипулациите и да се съхрани психиката на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от дома им.

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?
Обновена

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

Да вървят в класните стаи

От Агенцията са категорични, че ще продължават да защитават позицията, че за децата и родителите семейството е естествената среда за живот, а домът трябва да е най-сигурното място.

Припомняме, вчера в няколко училища в Сливен, Ямбол и Карнобат настана паника заради слух за принудително отнемане на деца от семействата им.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че тези слухове са злонамерени и се дължат преди всичко на предизборна стратегия. От своя страна социалният министър Бисер Петков подчерта, че Стратегия за детето няма и тя се използва само да всява паника.

Просветният министър Красимир Вълчев също успокои обществеността, че както няма Стратегия за детето, така няма и насилствено отнемане на деца.

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Родителите в Сливен и Карнобат се притеснили, че социалните ще им ги вземат