Слухът за принудително отнемане на деца представлява целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност всяко дете да посещава училище. Това са категорични неверни твърдения, заявяват в позиция от МОН във връзка с инцидентите, които се случиха днес в няколко български училища.

"МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове", пише в позицията.

От Министерство на труда и социалната политика също излязоха с позиция по случая и категорично опровергаха слуховете сред родители в Сливен, Ямбол, Карнобат, че "децата им ще бъдат отнети". От министерството успокояват всички родители, че дирекциите "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето" не планират такива действия и призовават всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника.

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Слух в интернет блокира работата на няколко училища

Родителите в Сливен и Карнобат се притеснили, че социалните ще им ги вземат

От МТСП припомнят, че временната мярка за закрила "настаняване на дете извън семейството" се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето.В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

От Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика призовават при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции "Социално подпомагане" и отделите "Закрила на детето", училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

От МОН са сигнализирали компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

МТСП: Механизм "Барневерн" у нас няма

МТСП: Механизм "Барневерн" у нас няма

Анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите на насилие

Припомняме, че протестиращи родители от няколко месеца се събират на протести срещу Стратегията за детето. Според тях, закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., застрашават българското семейство. От отговорните институции нееднократно обясняват, че промените, които влизат в сила, засягат единствено терминология, но не и самите процедури. 

Заради общественото напрежение Стратегията за детето беше оттеглена още преди няколко месеца. 

Деца не се настаняват извън семейството без съдебно решение

Деца не се настаняват извън семейството без съдебно решение

Няма промяна в наредбите, уверяват от МТСП и прилагат сравнителна таблица