Коалиция „България свободна от ГМО" разпространи в парламента своите предложения до депутатите за това страната да остане свободна от ГМО.

Според представителите на коалицията, предлаганите от парламента текстове в закона крият опасност. Те изтъкват, че никъде няма временна забрана за отглеждане на ГМО, нито срок, който МОСВ да е длъжно да я задейства или подготвя.

В момента по стария закон и по проекта за нов отглеждането с цел пускане на пазара на ГМО царевица и картоф е разрешено на територията на цялата страна, и може да се купи или да бъде насадено, пред който и да е вход или зона Иракли и ще бъде законно, предупреждават от „България свободна от ГМО".

Според тях ако се появи нов, разрешен от ЕС хибрид, например тютюн и друга европейска държава не задейства предпазна клауза, в България всеки би могъл да си сади този ГМО-тютюн където си поиска.

Екозащитниците поясняват, че причината е отпадането на член 170 от сегашния закон.
Те още настояват в закона да бъде записано, че министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда и отглеждане с цел пускане на пазара на ГМО в границата на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им по-малко от 30 километра.

Според еколозите това не противоречи на пазара, защото вносът ще остане разрешен.
Искаме нашите депутати да знаят какво ще гласуват. Ние гласувахме за вас - ваш ред е. Тук няма партии - пред земята и хляба всички сме равни", заявяват екозащитниците в посланието си до депутатите.

Те подчертават и че сериозни аргументи срещу предлагания законопроект излагат независими един от друг юристи, включително и специалисти по европейско право.