Девет духовници отслужиха маслосвет за здравето на заразените с COVID-19 и за медиците, които ги лекуват. Тайнството се извърши пред параклиса "Св. мчк. Георги Софийски Най-нови" в София в двора на Александровска болница, съобщиха за news.bg организаторите.

В съслужение влязоха Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Неофит - Митрополит Софийски и Патриарх Български, архимандрит Василий - протосингел на Софийската Света Митрополия, иконом Петър Христов от черквата в Орландовци, иконом Методи Корчев, който служи в храма "Св. Николай" във Връбница, протойерей Лъчезар Попов от "Покров Богородичен" протойерей Иван Тодоров от черквата "Възнесение Господне" - Ситняково, йерей Васил Русев от с. Желява, протойерей Сергей Павлов - председател на черквата "Успение Богородично" в столичния кв. "Малашевци" и протойерей Дамян Друмев от столичния храм "Св. Георги Победоносец".

На тайнството присъстваха и лекари, медицински сестри и служители в болницата. 

Маслосветът (Елеосвещението) е тайнство, при което чрез молитва и помазване на определени места от главата, тялото и ръцете с осветен елей се измолва над болен Божията благодат, която лекува телесни болести и душевни немощи. По традиция това тайнство се извършва от седем свещеника, а в краен случай може и от един.