Няма да позволя опетняването както на моето име, така и на цялата гилдия. Това пише в отворено писмо бившата директорка на Детска градина №164 "Зорница" Мариана Иванова. Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

В писмото си Иванова е категорична, че твърденията на зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, изразени от него на брифинг в СО, са неверни.

Протест на "неизрядната" детска градина в защита на директорката

Протест на "неизрядната" детска градина в защита на директорката

Екипът на детската градина смята, че директорката е уволнена безпрецедентно

Относно твърдения за финансови нарушения, свързани с дейността "плуване", за която се твърди, че парите се събират на ръка с незаконни декларации на родителите и без сключен договор, Иванова е ясна - поради големия интерес на родители, има сключено Споразумение между ДГ №164 и ПК "Златно лъвче 1997". За всяка отчетена сума има приемно-предавателен протокол, подписан двустранно от лицата - предал и приел сумата. Нещо повече, лицето, което е предавало сумата, е зам.-директорът на детската градина г-жа Петя Георгиева, която е автор на написания срещу директорката донос и която е присъствала на брифинга в СО.

Според уволнената директорка твърденията на Чобанов, че от родителите са били събирани допълнителни средства по време на зелена градина в Сандански, също са лъжа. Тези обвинения били възприети от зам.-кмета спрямо твърденията на бивши служители на градината, но не били доказани.

Относно обвиненията за "огромно текучество и тежък микроклимат" в детската градина бившата директорка твърди, че сега ДГ 164 има отличен микроклимат, създаващ уют, спокойствие, сигурност и прекрасни условия за деца, служители и родители.

Относно твърдението за нерегламентиран прием директорката също е категорична: "повтарям за пореден път, че такъв няма. Всички деца са приети съгласно Правилата за прием на Столична община, през информационната система, на основание генерален и допълнителен прием по чл.7, ал.5. Проверката за приема се извърши на 07.11.2017г., по заповед на кмета на район "Овча купел"- №РОК17-РД09-310/06.11.2017г., която твърди на брифинга, че "не е мой работодател" в ден, за който на всички-районен кмет и Столична община, бе известно, че директорите на ДГ са на обучение, командировани от тях в гр.Пловдив /т.е моето присътвие там бе невъзможно/.Тази проверка се извърши от Комисия, председателствана от г-жа Мариана Парнева /пенсионер/, назначена като главен експерт в района, дни преди проверката."

Директорката отрича и обвинението, че не е оказвала системно съдействие по време на проведените в заведението проверки.

"Буди огромно недоумение колко бързо бяха събрани за брифинга в СО трите бивши служителки, стоящи зад доноса срещу мен и ДГ 164 "Зорница" /същите имаха регулярни срещи през целия период на проверките и преди всяко наше излизане пред медиите/ и как всяка тяхна лъжа, беше повтаряна от доц. д-р Чобанов, като проверен факт", допълва Иванова.

Детска градина в София приела по втория начин 24 деца

Детска градина в София приела по втория начин 24 деца

Проверка е извършена по жалби от служители на детската градина и сигнали от граждани

Стана ясно и че утре, 3 януари, от 8 часа ще се проведе протест на родители на децата от детската градина. Поредният протест е срещу решението на общината да уволни Мариана Иванова.

В отворено писмо организаторите на протеста категорично настояват Иванова да бъде възстановена на поста като директор на детската градина, както и прокуратурата да извърши проверка по съмнения за оказан натиск от администрацията на общината върху директорите на детски градини в София за приемане на деца, които са извън системата за класиране в детските градини. Протестиращите ще настояват и за честна система за приемане на деца в детските градини на територията на столицата.

Родителите също са изпратили отворено писмо до Фандъкова. Писмото е относно г-жа Петя Георгиева, бивш зам.-директор на градината.

Родители с писмо до Фандъкова защитават директорката на детската си градина

Родители с писмо до Фандъкова защитават директорката на детската си градина

Директорката на столичната детска градина 164 "Зорница" беше уволнена заради нередности

Според писмото през последните месеци добрият климат в ДГ 164 е силно нарушен, защото атаките към Иванова се отразяват върху цялата дейност на заведението.

"Ние, родителите от 164 ДГ "Зорница", считаме, че г-жа Петя Георгиева не е подходяща, както за работа с деца, така и за директор на каквито и да е детски заведения.
Настояваме пред Вас като кмет на София за възстановяване на г-жа Иванова на позицията "Директор" на 164 ДГ "Зорница", посочват родителите.

Родители защитават директорката на неизрядната детска градина

Родители защитават директорката на неизрядната детска градина

Директорката отрича всички обвинения