Днес държавите по света отбелязват Световния ден на околната среда. Всяка година той протича под знака на тема, привличаща вниманието върху актуален екологичен проблем. През тази година денят е посветен на възстановяването на екосистемите и ще се съсредоточи върху връзката между хората и природата.

"Тази тема свързана със ситуацията, в която се намираме. Реално миналата година - 2020, показа, че здравето на околната среда е изключително важно, за да може ние като човечество да сме здрави. Тя е свързана и с настояването, когато се възстановяваме от икономическата криза, то да е обърнато и към възстановяването на околната среда." - отбелязва Меглена Антонова от "Грийнпийс България", цитирана от БНР.

Датата е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 година.

Оттогава събитието се е разраснало до глобална платформа за достигане до хора от всички краища на света и се чества в над 100 държави.

Деградацията на околната среда представлява тройна заплаха за бъдещето на хората

Деградацията на околната среда представлява тройна заплаха за бъдещето на хората

Климатичните промени, загубата на биоразнообразие и замърсяването

В последните няколко години у нас се забелязва все по-сериозно отношение към опазването на околната среда, допълва Меглена Антонова.

"Преди пандемията видяхме една доста сериозна вълна от активиране на най-младите хора в нашето общество - тийнейджърите. Смятам, че растат и в много аспекти наистина младите хора са доста по-осъзнати за тези проблеми от останалите." - посочва тя.

Миграцията и околната среда – основни проблеми за младите в ЕС

Миграцията и околната среда – основни проблеми за младите в ЕС

Мнозинството от младите хора в ЕС (55%) разглеждат защитата на околната среда като възможност