Младите европейци в повечето страни членки на ЕС посочват миграцията, околната среда и икономиката като "ключовите политически проблеми" пред Общността. Младите хора възприемат изборите за Европейски парламент като по-маловажни избори от националните.

Това показва ново социологическо проучване на YouGov за германската TUI Foundation, цитирано от "Политико".

Онлайн анкетата също е установила, че "убежище и миграция" са най-важните проблеми за европейците на възраст 16-26 г. Но авторите на изследването подчертават, че това не означава непременно, че респондентите отхвърлят отворени граници, тъй като 43%, които посочват тези проблеми, са на мнение, че отворените граници в ЕС е "възможност", а 27% вярват, че е "заплаха".

Мнозинството от младите хора в ЕС (55%) разглеждат защитата на околната среда като възможност, а не като заплаха за личния им живот. 43% от анкетираните разкриват, че са участвали в политически действия за защита на околната среда през миналата година.

"Ние виждаме поколение, което повече не възприема климата и защитата на околната среда като необходимо зло, а като естествена част от политическия дневен ред", отбелязват авторите.

50 на сто от анкетираните разглеждат евроизборите като "важни", 73% казват, че възприемат националните избори като "важни". Но 38 на сто искат "повече" Европа и се надяват страните членки още повече да се сближат. 23% мислят, това ще се случи през следващите пет години.

58% от младите вярват, че демокрацията е "най-добрата форма на управление", като най-силна подкрепа за това идва от Гърция (73%), Германия и Швеция (по 66%) и Дания (65%). Най-ниска подкрепа за демокрацията е във Франция (38%), Италия и Полша (по 46%).

В третото годишно изследване "Млада Европа" са участвали повече от 8000 души от 11 държави - Германия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Великобритания, Италия, Норвегия, Полша, Швеция и Испания - в периода между 21 януари и 12 февруари.