До края на септември или в първите дни на октомври трябва да стане ясно как ще бъдат увеличени пенсиите. Това съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от bTV.

Предстои решението да бъде взето на коалиционен съвет.

Тя обясни, че се обсъждат няколко варианта. Единият е да продължи добавката от 50 лева, а друг - пенсиите да се преизчислят с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души.

32 000 пенсионери с по-високи пенсии заради старата методика

32 000 пенсионери с по-високи пенсии заради старата методика

Те са предпочели да се пенсионират с с трите най-добри години стаж отпреди 1997 г.

Сачева посочи, че третият вариант е предложението от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас.

По нейни думи различните варианти биха стрували общо между 1,2 млрд.лева до 3,8 млрд. лева годишно.

50 лева допълнително получават всички пенсионери на 7 август

50 лева допълнително получават всички пенсионери на 7 август

Изплащането на пенсиите ще приключи на 20 август

Запитана кой вариант предпочита, Сачева изрази мнение, че според нея е добър моделът, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент, и да се продължи със споразумението със синдикатите и работодателите за швейцарското правило.

Според министъра по този начин хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи. По нейни думи всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос.