Вече 16 години действа благотворителната кухня към храма "Св. пророк Илия" в столичния кв. "Дружба". В нея всяка неделя се хранят десетки хора. Създадена е по инициатива на младежи, които се черкуват в храма, разказва БНР.

"Започнахме да храним 37 души, а вече са към 400. Един от основните ни дарители е Българска хранителна банка. Имаме и частни дарители. От 2-3 години сме само на дарения – като източник на средства и на хранителни продукти", каза Евгени Антонов от православното братство към храма "Св. пророк Илия" в кв. "Дружба".

Ирина Иванова допълни, че всичко това се случва без формална организация. Хората в кухнята са доброволци, предимно младежи. Включват се и хора от чужбина.

"Разбира се, за да се случи готвенето в неделя, трябва да се случат много други неща през седмицата – да се осигурят продукти, да се организират хора, за които знаем, че могат да свършат работата. Използваме много фейсбук. Там публикуваме информация за дежурствата. Понякога организираме извънредни дежурства в събота, за да си помогнем в неделя", разказват хората от кухнята.

Организаторите са предвидили и неделно училище за децата. Родителите на някои от тези деца чакат за храна на опашката. Много от тях са се кръстили в църквата.

Доброволците набират средства за строеж на нова кухня. Сега те готвят под опасен навес и не са защитени нито от жегата, нито от студа, вятъра и дъжда. Въпреки това усмивките не слизат от лицата им, когато раздават приготвената храна.