Хора като Ахмед Доган и Делян Пеевски се нуждаят от НСО не защото не могат да си позволят по-добра охрана, а защото искат да покажат, че държавата ги пази.

Това заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който влезе в сблъсък с НСО при опит да стигне до т.нар "Летен Сарай".

"Една служба е превърната в личен антураж от полумафиотски тип за една личност, която никой не може да обясни защо се нуждае от охрана. Лицата, за които има заплахи, ги охранява полицията, Ахмед Доган е най-обикновен гражданин", подчерта Иванов.

Той осъди тезата, че посегателство срещу Доган може да заплаши етническия мир в страната.

"Представяте ли си тази ужасяваща пародия, в която българските турци продължават до ден-днешен да са представлявани публично от доносник от ДС, който е доносничил срещу своите сънардоници. Това е форма на едно безкрайно вземане на заложник на българската демокрация - една малка прослойка за възползване от изолацията на своите избиратели, от насъскването на едни срещу други", коментира Иванов.

"Хората искат законност и еднакво прилагане на закона, хората са абсолютно вбесени от Гешев и неговия маниер на брутално политизирани акции. Борисов никога няма да го признае, но много добре разбира, че е заложник на това явление", допълни той.

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че не се е съюзявал с левицата на вчерашния протест. По думите му Корнелия Нинова е успяла да говори продължително пред камерите без реално да назове проблема: "Може да вземете това, което е казала като коментар на градушката в София и пак ще пасне".

Моят протест беше пред Съдебната палата, те там не смеят да стъпят, подчерта Христо Иванов.