"Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело, което дава живот на хората." Това изтъкна здравният министър Кирил Ананиев, който присъства на връчването на годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията в Народния театър "Иван Вазов". 

По думите на здравния министър вълнуващо е, че по време на събитието има честта да се постави началото на една изключително важна кауза, която е свързана със спасяването на човешки живот.

Борисов недоумява защо има предразсъдъци за донорството

Борисов недоумява защо има предразсъдъци за донорството

Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее, изтъкна премиерът

"Днешното събитие не е толкова благородно, колкото делото на хората, за които ние сме се събрали да почетем", подчерта Ананиев.

Той благодари на близките и родителите на донорите, защото това е много тежко решение в много труден момент. През настоящата година за първи път се определят годишни отличия на хората, които подпомогнаха да се случи донорството и трансплатанцията в страната ни, обясни Ананиев.

Здравният министър е убеден, че няма да бъде първи и последен път, а традицията, наградите и отличията ще станат ежегодни и ще бъдат силен стимул и мотив за развитието и надграждането на усилията ни за постигането на по-добри резултати.

Донорството е реално и променя човешкия живот

Донорството е реално и променя човешкия живот

Професионализъм и екипна работа са нужни при операциите

Според Ананиев кампанията за донорството има за цел българското общество да бъде информирано за това какво представлява донорството, какви резултати има, какви ползи носи самата трансплантация.

"Има много каузи в България, но не всички се подкрепят и много хора не виждат смисъл да подкрепят дадена кауза. Аз съм убеден, че зад нашата кауза ще застане почти цялото българско общество. Да дариш втори живот на един човек, който е болен и има нужда от орган, няма по-голяма награда от това", каза здравният министър.

Той изтъкна, че донорството и даването на право на втори живот може да се сравни само с едно - раждането на новия живот. За това здравният министър още веднъж благодари на всички, които участват в процеса и призова да се обединят усилията на обществото да бъде издигнато донорството и трансплантациите на много по-високо равнище.

България е на опашката по донорство в ЕС

България е на опашката по донорство в ЕС

Това заяви директорът на Агенцията по трансплантации

Ананиев се похвали, че кампанията за донорството е надхвърлила очакванията и българските граждани са станали съпричастни към нея.

Награди получиха координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения - донорски бази и трансплантационни центрове.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов коментира, че днес се прави първата крачка, която е абсолютно потребна. "Днес искаме да поднесем официално своите почитания, благодарност и признателност на всички, които имат отношение към трансплантацията", посочи шефът на ИА "Медицински надзор".

Все по-малко са отказите от донорство

Все по-малко са отказите от донорство

Бъдещето на медицината е в трансплантологията

Той благодари на координаторите по донорство, които жертват своето време, професионализъм и човешко отношение, за да могат да подготвят донора и неговите органи да могат да бъдат трансплантирани. Росен Иванов благодари на лекарите оператори, които извършват операцията по трансплантациите и я определи като много висока, отговорна, специализирана и професионална работа.

"Благодаря и на медицинския персонал, който се грижи за следтрансплантационния период, така че да може трансплантираният да продължи своя живот", каза Росен Иванов.

В заключение той допълни, че с извършването на трансплатанцията се случва малкото чудо, в което един човек, който си е отишъл, продължава да живее в друг човек.

Църквата благослови донорството при осъзнато съгласие

Църквата благослови донорството при осъзнато съгласие

И при точно спазване на основания за мозъчна смърт