Не са нанесени щети на река Дунав в българския участък, показват досегашните резултати от собтсвения мониторинг на българския участък.

Също така отрицателни за замърсители са и резултатите от унгарската, сръбската и румънската страна, съощбават от МОСВ.

Ведомството е уведомило Изпълнителната агенция по околна среда и Гражданска защита, че извежда от готовност Системата за действие при аварийно замърсяване на реката и прекратява мониторинга при аварийни условия по българския участък.

Според последна информация от българското посолство в Будапеща, получена в МОСВ късно вчера, вече е завършено изграждането на защитната стена, която да попречи на нов разлив от завода за преработка на алуминиева руда в град Айка и да предпази населението от следваща екологична катастрофа.

В съобщението се казва, че властите организират завръщането по домовете на евакуираното население от двете пострадали села. Унгарската страна потвърждава, че рискът от нови изливания е преодолян.

Екипът изказва благодарност на служителите от българското посолство в Будапеща, Министерство на външните работи, Гражданска защита, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на МОСВ в териториалния обхват на реката за оперативната работа и добрата координация.