Два пъти е скочил само за година броят на жалбите към омбудсмана. Това заяви в Кюстендил Мая Манолова, цитирана от БТА. По думите й броят на жалбите и посещенията в приемната, както и броят оплаквания по телефона, са рекордни.

"Стараехме се да подкрепим всеки човек, който е жертва на лоша администрация, на монополисти, на решения на властта и да стоим зад всяка добра кауза", каза Манолова.

Устойчивост на програмите за деца с увреждания поискаха при омбудсмана

Устойчивост на програмите за деца с увреждания поискаха при омбудсмана

Според Манолова тези деца не може да са заложници на политически кризи

Тя каза още, че в края на годината са били постигнати и няколко "подаръци" за гражданите. Едната победа е забраната за арбитражните съдилища да съдят потребители. Манолова припомни, че това става след внесения законопроект и приемането му на първо четене.

Тя разказа как седем часа са вървели преговорите в правната комисия, преди да успеят депутатите да се убедят, че "техните избиратели имат нужда някои да ги защитава от частните съдилища", допълни още Манолова.

Другата победа по време на същото заседание е намаляването на юрисконсултските възнаграждения шест пъти - от 300 на 50 лева.

Манолова дари 5000 календара за идната 2017 година на всички кметове в страната. На календарите е изобразена една от кампаниите, подета от омбудсмана през 2016 г. - "В нашите ръце" - в подкрепа на младите хора.

Манолова откри кампанията "Не хаби-дари"

Манолова откри кампанията "Не хаби-дари"

Омбудсманът призова ресторантьорите да не изхвърлят останалата им храна

Омбудсманът заяви още, че ще продължи кампаниите си и през следващата година, като предстои те да бъдат доразвити.

Сред тях е и кампанията "Не хаби, дари". По думите на Манолова, по средно над 80 кг храна разхищава всеки българин годишно, а в същото време всяко четвърто дете в България е недохранено.