Двама лекари и медицинска сестра от УМБАЛСМ "Пирогов" заминават с правителствения самолет за Москва, за да транспортират в България режисьора Павел Васев. Това посочи шефът на болницата проф. Асен Балтов, цитиран от "24 часа".

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, както и ръководител на Българския културен център в Москва, е в руска болница, след като прекара инсулт преди 4 месеца. Неколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари отказвали поради недоброто му състояние. Медиците преценили, че ако Васев ще бъде местен, това трябва да стане задължително със самолет.

Преди 10 дни превозването на режисьора стана възможно от българска страна. Неврохирургът проф. Николай Габровски е отишъл до Москва, за да разговаря лично с лекуващите Васев руски специалисти, за да разбере дали е безопасно българинът да бъде транспортиран обратно в страната.

"Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", заявява лекарят.

Фалконът не е санитарен самолет, затова се е наложило преди полета да бъдат създадени подходящите условия за пациент след инсулт.

Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета.

След връщането в България режисьорът ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи неговото бъдеще лечение.