Световният фонд за дивата природа WWF започва световна кампания за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване.

В следващите седмици активисти и привърженици на WWF от цял свят ще изпращат имейли до премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев, съобщиха от мисията на организацията у нас.

"България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, но тези богатства се разрушават непрекъснато. Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми" - се казва в електронното писмо до българските власти.

От организацията посочват, че повод за кампанията са хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа и заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци край село Шкорпиловци, най-големият пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои.

Тези места са от европейско значение и българското правителство е задължено да осигури тяхната защита, заявяват природозащитниците.

Затова ви призоваваме да прилагате съществуващото законодателство и да предприемете необходимите стъпки да осигурите реална защита на природните богатства на страната, се казва още в електронното писмо до премиера и главния прокурор.