И тази седмица еколози отидоха пред МС в знак на протест. Те настояват властта да отдели сериозно внимание на проблемите в Рила, както и върху наказателните процедури, с които ни заплашва ЕК.

Днес посланието, което те отправиха е срещу безразборната сеч в Рила. Еколозите са събрали 180 000 подписа, които се надяват да успеят да връчат лично на министър-председателя Бойко Борисов.

Тъй като обаче премиерът отсъства от страната еколозите бяха приети в лична среща от вицепремиера и министъра на финансите Симеон Дянков, като са го запознали с казуса с незаконното изграждане на ски инфраструктура над Паничище в Национален парк „Рила" от фирмата „Рила спорт" АД, притежавана на 99% от офшорна компания с неясен произход на капитала.

Министър Дянков е поел ангажимент лично да се запознае със случая, както и да запознае премиера Бойко Борисов.

Вицепремиерът е изискал да се запознае детайлно с цялата налична документация по случаите с лифта от хижа „Пионерска" до хижа „Рилски езера" и прилежащите към него незаконно изсечени ски писти.

Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ пътуването до ски курорта в комбинация с енергията, нужна за лифтовете и правенето на сняг, превръщат ски индустрията в един от трите най-големи източници на емисии на еквивалент на въглероден диоксид на единица турист.

Поради големите количества вода, необходима за изкуствен  сняг и нуждата от енергия за изпомпване на вода и за машините, които произвеждат снега, както и големите количества енергия за задвижване на лифтове, функциониране на сгради (хотели, ресторанти, магазинчета) и голямото количество гориво, което се изразходва за придвижване на гостите до и в курорта, ски курортите имат голям „принос" за промените в климата, и са също така силно уязвими от тях.

В писмата си гражданите настояват незаконно изграденият лифт, който може да доведе до глоби за България от Съда на Европейските общности, да бъде спрян от експлоатация.

Миналата сряда еколозите протестираха в защита на птиците в Рила.

Те искаха да представят на министър Нона Караджова предложенията, с които да се избегне наказателна процедура по Директивата за птиците.

Природозащитниците посочиха, че глобата е поне 30 000 евро дневно.