Министър Джевдет Чакъров пое ангажимент пред представители на Инициативен комитет за защита на населението от дейността на летище "София" да съдейства за решаване на проблема с шума от прелитащите самолети и за спазването на условията в решението по ОВОС да не се извършват нощни полети и прелитания над столицата, освен заради лоши метеорологични условия.

Контролът за спазването на тези специализирани условия се изпълнява от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта.

„Ще изпратя официално запитване до министър Петър Мутафчиев, за да получа информация по този въпрос и след това на среща с него и представители на „ГВА" ще обсъдим възможностите за решаването на проблемите", заяви министър Чакъров.

Той пое ангажимент до дни да бъде решен въпросът за осигуряване на електрозахранване на мониторинговата станция на Изпълнителната агенция по околна среда за измерване на шума от летището.

Много е важно за нас да заработи тази станция, защото така ще получаваме данни от независим източник, до момента имаме информация единствено от мониторинговата станция на летището, подчертаха представителите на инициативния комитет.