В България вече има клетки на радикален ислям, които могат да застрашат националната сигурност. Това мнение изразиха специалисти по проблемите на националната сигурност на пресконференция в София. Те осъдиха събитията пред столичната джамия „Баня Башъ" и призоваха за по-сериозна дискусия по въпросите на религиозната и етническата толерантност.

Председателят на Управителния съвет на Национален антикриминален и антитерористичен форум (НААФ) Тихомир Стойчев посочи, че събитията пред храма не са единственият признак за наличие на етническо напрежение у нас.

Той припомни широко отразената в медиите ситуация в циганския квартал на Пазарджик, жителите на който се делят на християни и мюсюлмани. Последните са наричани „талибани", тъй като масово носят дълги бради и визуално наподобяват екстремистите от Афганистан и Пакистан. Припомняме, в циганския квартал беше убит евангелистки пастор.

Освен това, Стойчев припомни по-ранното разкриване от властите на клетка на организацията „Халифат" в същия район. Тогава, по думите му, службите са реагирали адекватно и лидерът на клетката е бил осъден, след като е било доказано, че той е получавал финансиране от Саудитска Арабия.

Тихомир Стойчев даде пример и с разкритията на партия РЗС за срастване на политика и религия в райони, управлявани от ДПС. Хората на Яне Янев алармираха, че част от кметовете на движението са регистрирани като имами и оспориха легитимността на настоящия главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи.

На въпрос на news.bg дали у нас в момента пребивават радикални мюсюлмански проповедници, около които се формират опасни за националната сигурност клетки, Стойчев отговори положително. Той посочи, че подобни има и в някои от т.нар „помашки райони".

Според него в момента службите нямат необходимия капацитет, за да опазват ефективно националната сигурност. Стойчев заяви, че политизацията на работата на органи като ДАНС им пречи. Той даде пример със случая в Гърмен, където родното ФБР арестува кмет и учител по религия с излишно гръмка акция.

Според шефа на НААФ е много трудно да се прецени кога проповядваният ислям е станал радикален при липса на съответните мониторигови инструменти.

По отношение на твърденията на „Атака", че джамията „Баня Башъ" е средище на опасни ислямисти, Стойчев изрази надежда, че в хода на образуваните досъдебни производства държавата ще изиска нужната информация от службите.

Той беше категоричен, че в изказванията си след сблъсъците, политиците подчертават допълнително етническите, а не криминалните аспекти на случилото се на 20 май.

Тихомир Стойчев посочи, че Волен Сидеров и депутатите му разполагат с достатъчно добра трибуна за изразяване на позициите си и за алармиране на държавата в Пленарна зала. Запитан за присъствието на лидера на незаконната партия „Отоман" Али Юзеиров, експертът посочи, че е нормално за всеки, който има амбиции в политиката да използва подобна ситуация.

Стойчев разкритикува действията на властите, които първо са допуснали провеждането на митинга на „Атака", след това МВР не е успяло да потуши безредиците в зародиш, а след края на сблъсъка завеждането на досъдебни производства е закъсняло.

Шефът на НААФ беше категоричен, че държавата е била объркана от случилото се и илюстрация за това е поведението на президента Първанов, който от една страна е отправял призиви да не се неглижират сблъсъците пред „Баня Башъ", а от друга е отказал да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Тихомир Стойчев посочи, че КСНС има големи правомощия и може да набележи мерки за поемане управлението и трайно намиране на решения по въпросите на междуетническите отношения от страна на властите и институциите.

Освен свикването му, от НААФ призоваха всички политически субекти да спрат да използват религията за своите цели, както и да бъде организирана среща на представителите на различните диаспори по проблемите на религиозната и етническата търпимост.