Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се ангажира, че ще се погрижи София Прайд 2018 г. да премине мирно и безпроблемно. Както всяка година.

Фандъкова се срещна с организационния комитет на София Прайд. На срещата беше обсъдено предстоящото единадесето издание на най-голямото шествие за равноправие и човешки права в България.

Фандъкова се грижи за спокойствието на гей-парада в София

Фандъкова се грижи за спокойствието на гей-парада в София

Разминават часовете и местата на шествията в столицата

Представителите на организациите GLAS, Действие, Билитис и Българският хелзинкски комитет (БХК) запознаха кметицата с подготовката на събитието, както и с активностите от културния календар и филмовия фестивал, предхождащи парада.

За първа година София Прайд ще организира и съпътстваща спортна програма. Първото събитие от нея ще бъде 3-километрово бягане по двойки, което ще се проведе на 19 май. Събитието е съфинансирано от програмата за спортни събития и младежки форуми на кмета.

"София Прайд 2017" с рекорден брой участници

"София Прайд 2017" с рекорден брой участници

Поздравил ги и заместник-кметът на Амстердам

От своя страна Фандъкова обърна внимание на нуждата от преодоляване на агресията и противопоставянето в обществото. Тя поощри дейностите на трите организациите в тази посока.

Кметът получи покана и прие да посети открития наскоро ЛГБТИ център (Рейнбоу хъб), където представители на общността могат да се събират и да получават консултации и подкрепа.

Стана ясно и че на срещата е уточнено мястото на провеждане на парада. София Прайд 2018 ще се проведе на 9 юни пред Паметника на съветската армия. Гей-парадът тази година ще започне от 16 часа, когато ще и стартира музикална програма на прайда.

За първи път множество организации и бизнеси ще се включат със свои тематични щандове на място.

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

Засилени мерски за сигурност в София заради гей-парада

СДВР призовава гражданите да бъдат толерантни