Имам уверението на държавата, че ще бъде предоставен терен за строежа на детска градина и училище в един от най-натоварените столични квартали - "Манастирски ливади". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на юбилейната 10-та Национална отчетно-изборна конференция на КТ "Подкрепа", посветена на образованието и преодоляване на трудностите пред българското учителство.

Учителската професия е трудна, но и много приятна, защото когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в своята класна стая. Учителят прави това, което може и трябва за нашите деца, посочи градоначалникът.

КТ "Подкрепа" иска да излекува класната стая с увеличени заплати на учителите

КТ "Подкрепа" иска да излекува класната стая с увеличени заплати на учителите

Образованието в България е задръстено с проблеми, то е в криза в целия свят

По думите на Фандъкова затова учителската професия е уникална. "Ние имаме една обща кауза и вървим уверено към нея - системата на образованието е една от малкото системи, в които постигаме консенсус", отбеляза тя и допълни, че образованието остава водещ и стратегически приоритет на национално ниво.

Тя припомни, че преди 10 години заплата на учителите е била 450 лева, а днес тя е 920 лева, което не е достатъчно, но е сериозен скок.

За Фандъкова е важно учителите да работят в добра среда и инвестициите са мащабни и видими. Само за тази година СО има рекорден бюджет за образование - над 75 милиона лева до настоящия момент.

В "Манастирски ливади" негодуват срещу недостиг на детски градини

В "Манастирски ливади" негодуват срещу недостиг на детски градини

За 2018 г. в района е имало едва 50 свободни места в детските ясли