Жалба срещу предаването „Пропаганда" на Дарик радио подадоха от фондация „Четири лапи" в Съвета за електронни медии и Комисията по етика в електронните медии.

От фондацията твърдят, че в три предавания, последното от които на 24.02.2008 г., водещият Мартин Карбовски е отправил призиви за саморазправа с бездомните кучета и по този начин е нарушил Закона за защита на животните, Закона за радиото и телевизията,  Наказателния кодекс, както и Етичния кодекс на българските медии.

От фондацията заявяват, че са възмутени от поведението на Карбовски.

Недопустимо е за журналист в национална медия да си позволява открито да призовава слушателите към насилие и жестокост, както и да заявява, че законите в България не го интересуват, заяви ръководителят на Маркетинг за България на „Четири лапи" Явор Гечев.

Според фиондацията призивите на Карбовски и насажданата от него омраза към бездомните животни са в противоречие с принципите на фондацията и допълнително изострят проблема, без да предлагат смислено решение. Приетият наскоро Закон за защита на животните, който е изцяло съобразен с европейските практики и съветите на Световната здравна организация по отношение на бездомните животни, залага кастрацията като единствен ефективен метод за решаване на проблема.

„Крайно време е да се разбере, че физическото унищожаване на бездомните животни не решава проблема, защото само след няколко месеца се появяват нови. Освен това, предумишленото убийство на животно е определено като особена жестокост от Закона за защита на животните и се наказва със сурови глоби. Използването на силно отровни вещества, за което Карбовски призовава, е престъпление по Наказателния кодекс", категорични са от фондацията.

„Ще изискаме запис на предаването и въз основа на него ще преценим дали да подадем жалба и в прокуратурата", добавя Гечев.

Фондация „Четири лапи" от години помага на местните власти не само в България за ограничаване популацията на бездомни кучета и котки. Досега са реализирани успешни кастрационни проекти в Унгария, Словакия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция, Египет и Шри Ланка.
У нас „Четири лапи" има проекти в Елин Пелин, Дряново и Перник, а през март стартира кастрация на бездомни кучета и котки във Велико Търново.