Първият Графити фестивал, посветен на буквите, ще се проведе в Деня на Кирилицата. Проявата ще бъде на площад "Радой Ралин" (пред бившето кино "Изток", което сега е магазин от хранителна верига - б.р.), съобщи БНР. Графити фестът започва в 15 часа.

Организатор  е столичната организация на Движение "България на гражданите". Надеждата на организаторите е графитеният фест, посветен на Кирило-Методиевата азбука да бъде част от традиционно отбелязване на нашата азбука.

"Идеята ни е да се обърнем към младите хора и те по техен начин да ни покажат как усещат този един голям празник. Затова сме поканили едни от най-големите художници на графити да ни нарисуват българската азбука по техния начин – с графити", заяви Филип Симеонов.

Събитието има и благотворителен характер. Организаторите планират да направят търг, а средствата, събрани от него да дарят на Дома за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", село Нови хан, основано от отец Иван. Когато графити азбуката бъде готова, организаторите предвиждат да направят и изложба в някои училища.