Граждани искат и Европа да опазва старите ни сгради, предаде БНР.

Те вече са се обърнали за помощ към европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. Според хората, които стоят зад инициативата, вече е крайно време да се разрешат проблемите с тревожното състояние на сградите, които са признати за паметници на културата.

Никъде другаде в Европа културата и историята не се заличават така системно и безнаказано, както в България, негодуват те.

Гражданите посочват, че стотици сгради в страната, построени в началото на миналия век, се рушат и най-често прилаганото средство за бързото им премахване са пожарите.

Паметник на културата се руши и застрашава софиянци

Паметник на културата се руши и застрашава софиянци

Сградата се намира в центъра на столицата

Първата цел на гражданската инициатива отпреди 5 години е да се прекрати фалшифицирането на българското културно наследство. Поводът тогава е идеята на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев за да възстанови крепостта в местността Яйлата.

Един от членовете на инициативата посочва, че бутафорията в културните паметници не е само от последните години. Според него ясен примери за това е т.нар. Балдуинова кула в крепостта Царевец. Такава кула в действителност няма, а показаното в учебниците е точно копие на една от крепостните кули в средновековния град Червен, твърди той.