Паметник на културата в центъра на София се руши, предаде Нова телевизия. Орнамент от ценната сграда се срути на пресечката на ул. "Пиротска" и "Христо Ботев".

Свидетел на случилото се обясни, че за последната година това е трети или четвърти такъв инцидент. Той разказа, че в началото на миналата година паднало голямо каменно парче. Тогава мъжът подал сигнал на 112, след което екипи обезопасили мястото. Други действия обаче не последвали.

Това, което трябва да направим, е да върнем онова нещо, което е направило сградата паметник на културата, заяви директорът на Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община архитект Влади Калинов. Той обясни, че досега това не се е случило, защото собствениците не са пожелали да го направят.

Причината сградата да изпадне в настоящото окаяно състояние е, че в нея има над десет обекта и повече от двайсет собственици. През последните 10 години обаче общината така и не е успяла да установи връзка с тях.

Калинов увери, че кметът Фандъкова вече е издала заповед, че сградата трябва да бъде ремонтирана. В момента тече процедура, в която предстои връчване на покани за принудително изпълнение, каза още той и допълни, че когато всички ги получат, общината ще може да започне ремонтните дейности.

Архитектът увери, че незабавно ще се предприеме обезопасяване на движението. Ще направим скеле, което ще предпазва хората и след това ще продължим в тази посока, посочи той.