Хвалим се, че броят на трудовите злополуки намалява, хвалим се и затова, че на работното място смъртните трудови злополуки намаляват. Това заяви социалният министър Гълъб Донев, който взе участие в кампанията на КТ Подкрепа за безопасни условия на труд.

На 28 април световната общественост отбелязва жертвите на трудови злополуки. По традиция бе засято дърво в памет на работниците, починали по време на труд. Всички институции, по думите му, трябва да си отговорят дали усилията за достатъчни, за да се направят условията на труд по-безопасни.

В България за последните десет години трудовите злополуки са намалели с над 1300, отчете още Гълъб Донев. За 2016 те са 2257, стана ясно от думите му. Намаляват и смъртните случаи с 50% - 71 са те за миналата година. Това е една тъжна статистика, каза министърът. В същото време тези данни задължават институциите да работят за по-сигурни условия на труд.

В света 2 милиона са трудовите злополуки годишно, а 160 милиона души годишно се разболяват заради условията на труд. В края на почти всеки работен ден, 1милион работници страдат от трудова злополука. Затова и социалното ведомство разработва стратегии и национални програми за безопасен труд.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на свой ред коментира, че това е единственото място, на което тя иска да има по-малко дървета, защото всяко дърво символизира жертва на трудова злополука. Тя поиска силен контрол и обучения за безопасни условия на труд.