За протест пред социалното министерство с хвърляне на яйца по сградата на ведомството, съобщава bTV.

Майките от "Системата ни убива" обвиниха в лъжа и манипулация ресорния министър Деница Сачева заради промените в Закона за личната помощ.

Те твърдят, че не е вярно, че ползвателите на услугата са 670 000. По техни сметки в това число влизат хората с ТЕЛК, сред които има много "фалшиви инвалиди", които не биха могли да преминат през индивидуалната оценка, която дава право на лична помощ.

Протестиращите са категорични, че чрез промените се намаляват часовете за личните асистенти и по този начин близо 50 000 души се обричат на смърт.

930 лв. става заплатата на личните асистенти

930 лв. става заплатата на личните асистенти

Това обяви социалният министър Деница Сачева

Майките от "Системата ни убива" изтъкват, че са се борили за всяка запетайка в документа и има подписан план за действие, според който ограниченията в Закона за личната помощ трябваше да важат само за 2019 г. Те твърдят, че в закона "хора" е заменено с "ползватели" и така документът не отговаря на международните конвенции за правата на хората.

Припомняме, в петък Сачева обяви, че Законът за личната помощ ще продължи да действа и през 2021 г., като личните асистенти ще работят на трудови договори, а заплащането им ще се увеличи от 730 лв. на 930 лв. при наемане на 8-часов работен ден.

Поправките предвиждат от следващата година право на лична помощ да имат и хора над 18 години с решение на ТЕЛК между 70,1 и 89,99% степен на увреждане и с изрично определено право на чужда помощ.