Има ли рискове от проява на омраза по отношение на различните и мит ли е прословутата българска толерантност, бистриха историци, политици, журналисти и общественици в сградата на Българско национално радио по време на дискусия, организирана от асоциацията на евреите в България "Шалом".

Отмяна на Луковия марш поиска и ДПС
Още...

Формален повод за дискусията е планираният за 15 февруари Луков марш в София. От "Шалом" са силно обезпокоени от неговото провеждане и се противопоставят на демонстрацията на неонацистки, ксенофобски идеи, които могат да доведат единствено до омраза и етническо, религиозно и расово противопоставяне.

В своя декларация "Шалом" посочват, че ген. Христо Луков е прочут с яростните си антисемитски и пронацистки възгледи, а като лидер на Българските национални легиони е една от ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България към действията на нацистка Германия по време на Втората световна война.

По време на дискусиите посланикът на Израел Н.В Камиса Рас се обяви категорично против факта, че Столична община позволява провеждането на Луков марш и сигнализира, че по този начин се легитимира демонстрацията и пропагандата на ксенофобски идеи и се поругават милионите жертви на Холокоста.

До дни Фандъкова решава съдбата на Луковия марш
Още...

Провеждането на Луков марш е неприемливо за град, чието име е символ на мъдрост и който иска да бъде културна столица на Европа, категорични са от "Шалом". Те призовават всички институции, политически партии и техните лидери, както и обществени организации и цялото българско общество да изразят ясно и категорично своята непримиримост и да осъдят проявите на екстремизъм, омраза и ксенофобия.

"Толерантност и омраза - митове и реалност" бе озаглавен първият панел от дискусията, в който водещият д. ист. н. Румяна Христова обърна внимание както на спасяването на българските евреи, така и на актовете от българската история, които се противопоставят на схващането за прословутата българска толерантност.

Не върви ли спасяването на евреите ръка за ръка с излизането на вестник "България без евреи", с репликата на Богдан Филов за "влиянието на евреите и колко вредни са те", с акциите на Българските национални легиони и други, попита Христова, за да подтикне присъстващите към дискусия.

Историкът професор Искра Баева заяви, че през последните години толерантността се обръща в различна посока и именно на това се дължи разрешаването на Луков марш. Тя посочи, че е една от малкото присъстващи в залата, която е взела участие в анти-Луков марш демонстрацията в неделя, която е събрала малко хора.
Успокоението за толерантността от миналото едва ли ще ни помогне, ако в бъдеще държавата бъде разкъсана от противопоставяне, посочи Баева.

Ген. Луков не е антисемит и фашист, защитиха се организаторите на Луковмарш

Още...

На омразата в българското общество днес внимание обърна и журналистът Петър Волгин. У нас тя не е етническа, а най-вече политическа, настоя водещият на "Деконструкция" по БНР.
Според него е голяма заплаха, че у нас всеки човек с различно мнение е нападан, заклеймяван и обиждан по най-различни начини. "В един момент тази омраза ще избие в националистически жлъч", предупреди той.

Петър Волгин постави сериозно въпроса с двойните стандарти и се спря на протестите в Украйна, където доказани и признати за антисемити представители на партия "Свобода", които имат забрана да посещават САЩ, са представяни днес от западни и български медии като борци за европейско бъдеще на Украйна и демократи.

Луковият марш пък не е осъден от родни интелектуалци и общественици, тъй като се представя като геройство и борбата с комунизма. "У нас е достатъчно да кажеш, че се бориш с комунизма и всичко ти се прощава", посочи Волгин. Окарикатуряването на българските борци срещу фашизма също е голям проблем у нас, съгласиха се други участници в дискусията.

"Независимо какво е сторил ген. Христо Луков по време на Първата световна война, аз няма как да го уважавам, защото Българските национални легиони бяха първите, които нападнаха еврейския квартал след Кристалната нощ.
Разсипаха всички магазини, биеха хората наред. Нямаше да съм пред вас днес, ако мои приятели не ме бяха спасили от тях през 1943 година", разказа пламенно д-р Стела Аструкова мотивите си защо е против Луковия марш.