Има пълна готовност за тестване на толсистемата в реално време, както беше обявено - от 15 май. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от bTV.

Той информира, че вече 27 камери са монтирани, за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на следващите няколко дни.

Предвижда се да бъде направен и клип за това какво представлява толсистемата като информационна система.

Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес по отношение на тарифите, на обхвата на пътищата, които първоначално ще подлежат на толуване.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Участъците не са в добро състояние

Анализ на състоянието на пътищата от втори и трети клас ще бъде представен на среща с превозвачите. По думите на зам.-министър Нанков идеята е в обхвата на толсистемата да бъдет включени тези пътища след като бъдат ремонтирани.

Очаква се на срещата да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като според Нанков те ще са минимум 13 000 километра. Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 километра, от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.

Зам.-министърът съобщи още, че оставката на инж. Дончо Атанасов е приета.

Припомняме, че той депозира оставката си в средата на април след като беше обвинен за автобусната катастрофа край Своге миналото лято, при която загинаха 20 души.

На 16 април министърът на регионалното развитие Петя Аврамова успокои гражданите, че част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса. 

Работодателите препоръчват по-ниски първоначални ТОЛ такси

Работодателите препоръчват по-ниски първоначални ТОЛ такси

Таксите да се увеличават постепенно и обосновано, иска бизнесът