България не приема предлаганите съкратени срокове, в които големите горивни инсталации да изпълнят новите, по-строги емисионни норми за опазване на чистотата на въздуха.

Тази позиция изрази българският министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров на завършилия в Брюксел Съвет на министрите на околната среда на страните от ЕС.

По време на срещата беше обсъден новият проект на Директива за индустриалните емисии.

Проектодирективата има за цел да се преработят и обединятседем съществуващи законодателни инструмента на ЕС относно индустриалните емисии. Той цели и да се създаде обща регулаторна рамка на общностно ниво, с която да се гарантира висока защита на човешкото здраве и опазване на околната среда.

Чакъров изрази мнение, че мегадирективата за индустриалните емисии е изключително важен инструмент за подобряване на качеството на околната среда и защитата на човешкото здраве и ще играе съществена роля за постигане на заложените цели за ограничаване на емисиите. Също така министърът подчерта, че постигането на тези цели не трябва да става на всяка цена, а следва да e икономически и технически достижимо от страна на индустрията ни.

Според него обаче предложените нови и строги емисионни норми за въздуха за големите горивни инсталации са достижими, но е нереалистично и неразумно да се говори за постигането на тези норми в кратките срокове, заложени в директивата, а именно 2016 година.

Той подчерта, че България не отрича необходимостта от инвестиране в по-чисти технологии, но също така проявява разбиране по отношение на трудностите, които индустрията среща в условията на световна икономическа  и финансова криза.

Поради тази причина България ще продължи да отстоява позиция тези инвестиции да бъдат внимателно планирани и да се реализират за  по-продължителен период.

По думите на Чакъров този период ще трае поне до 2020 година и дори след това.

През март тази година министрите на околната среда на страните-членки на ЕС приеха Заключения, които поставят основите на позицията на Европейския съюз в преговорите за постигане на глобално споразумение по климата за периода след 2012г.

Тази позиция все още не е окончателна. Целта е да се постигне международно споразумение за климатичните изменения, което да наследи настоящия Протокол от Киото.