Въпросът за специалния статут на свещенослужителите са обсъдили по време на среща председателят на Народното събрание Михаил Миков и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Въпросът трябва да се реши на законодателно равнище, е мнението на Михаил Миков.

Въпросът за статута на свещенослужителите, считам, че е въпрос, узрял за решаване на законодателно равнище и не виждам откъде може да срещне противопоставяне, заяви Миков, цитиран от БТА.
Той добави, че измененията за специалния статут на свещенослужителите ще бъдат представени в Народното събрание. Този статут е необходим, "защото един свещенослужител не е работник по трудов договор осем часа и смятам, че това всеки го споделя", коментира председателят на парламента.

„В кратки срокове ще се подготвят промени в Закона за вероизповеданията, така че да се коригира заплащането на свещенослужителите", заяви председателят на Парламента, цитиран от БНТ.

Заедно с патриарха са обсъдени и въпроси около нормалното функциониране на православната ни църква.

"Апелирам към местните власти да се отнасят с разбиране към имущественото състояние на религиозните общности. Става дума за местните данъци и такси - трябва да подпомогнат църквата в тези условия на криза", заяви още Миков.