Снимка: Emaxpress
Плащания за 31 милиона лева по проекти на около 40 общини е подписала министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя съобщи пред журналисти, че това са пари по забавени авансови и междинни плащания.

Министър Караджова откри днес в София форум за изпълнението на оперативната програма "Околна среда" за 2009 г.

По правилата на програмата, на общините се възстановяват сумите за извършени плащания на строители и консултанти, съобщи БНР.

На базата на получени фактури общините подават искания за тези пари към специалистите в управляващия орган на програмата, а те проверяват дали са извършени правилно обществените поръчки и дали наистина са извършени обявените в проектите дейности.

За новите проекти, които общините ще подават документи по програмата, ще се преценява какви ще бъдат авансовите плащания. Максималният размер ще бъде до 20 на сто от стойността на проекта. За сключените вече от общините към 30 договора също ще има допълни средства - до 20 на сто от стойността на проекта.

Средствата ще бъдат превеждани на общините през 2010 г., уточни Караджова. Съфинансирането от страна на общините по проектите на програмата ще се решава за всеки конкретен случай, след финансов анализ. Ако общината може да плаща, тя ще бъде с по-голям процент в съфинансирането.

Столичната община ще участва например с 30 процента в изграждането на завода за битови отпадъци за София. Други общини нямат възможност да финансират и 3 процента от стойността на даден проект, затова парите ще бъдат осигурявани по оперативната програма, добави Караджова.

Държавата е осигурила 700 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, които общините могат да теглят, за да правят проекти по оперативната програма. Правителството в момента подготвя правилата, по които ще се вземат тези пари, посочи Караджова.