Недостигът на места в детските градини е повод от неправителствена организация да се обърнат чрез медиите до Държавната агенция за закрила на детето и до омбудсмана Мая Манолова.

"Поводът - майка на тригодишно дете, която е съвсем сама, без живи роднини, детето е припознато, но бащата не проявява интерес и се ограничава с редовно плащане на издръжка.

Жената няма възможнсот дори да кандидатства по общия ред за прием в детско заведение поради липса на точки. Майката не може да започне работа поради твърде ясни причини, към момента успява да отглежда детето единствено благодарение на пари от продаден имот.

Многократно се  е обръщала към Общината и други институции, включително Министерството на труда и социалната политика (МТСП), но е срещала само формално чиновническо отношение. До този момент не се забелязва желание от страна на Софийска община да предложи адекватно решение на проблема", разказват анонимно от асоциацията.

От неправителствената организация "Асоциация за детско развитие член 24" припомнят, че ратифицирането на Конвенцията за правата на детето вменява задължение на държавата да се намеси, ако общината не успява да помогне на родителите за отглеждане на децата им.

Припомняме, случаят с 3-годишния Христо, чиято майка го беше поверила на грижите на чужди хора, за да работи временно в чужбина, е подобен. Детето бе жестоко малтретирано, бе прието в болница с опасност за живота.